VVS

Vad betyder egentligen VVS? Svaret är värme, vatten och sanitet. Detta är någonting som varje byggnad behöver. Förutom VVS behövs el och det som kallas bygg. Dessa tre delar tillsammans kan skapa en funktionell byggnad för många olika ändamål. Oavsett om jag letar Billig el i Göteborg eller en bra byggare i Stockholm eller en bra rörmokare på Hisingen så behövs samtliga tre discipliner för ett bra hus.

Hur vet jag då om ett VVS-företag är bra eller inte? Hur ser deras rykte ut? Det kan vara bra att kolla ett företag via en branschorganisation som till exempel VVS-fabrikanterna. Där kan man få upplysningar om vad man bör tänka på och och tips om vilka frågor man kan ställa. En annan viktig del att kontrollera om man till exempel har planer på att renovera ett badrum eller en tvättstuga är om företaget har våtrumsbehörighet. Observera att det kan hända att det är två olika företag som utför arbetet. Det kan vara ett plattsättningsföretag som gör ytskikten i badrummet och sedan kommer en rörmokare och drar rören och gör kopplingarna. Ofta är det dock ett och samma företag som kan utföra arbetena. Så innan man anlitar en firma så bör man alltså kontrollera om företaget är etablerat, registrerat och godkänt av behöriga instanser och organisationer.

Det lönar sig att lägga lite tid på att hitta en bra firma. Få saker är så tråkiga och dyra att åtgärda som problem med fuktskador i badrum och andra våtutrymmen. Fråga efter referenser. Vilka kunder och vilka objekt har man tidigare utfört? Be om att få telefonnummer eller mejl så att dessa verkligen kan kontaktas och ges möjlighet att uttrycka sina synpunkter på firmans utförda arbete. Det handlar inte bara om eventuell kritik mot firman utan en tidigare kund kan också ge tips på sådant man kunde göra bättre. Många ångrar sig i efterhand och tänker att man skulle till exempel ha ordnat med nischer i duschutrymmet eller ett extra tvättställ.

VVS är en bransch som har framtiden för sig. Det blir ständigt fler och fler hus som behöver nya installationer och de gamla byggnaderna behöver underhållas. Idag finns det ett underskott av duktiga installatörer så den som är ung eller den som funderar på att byta yrkesbana har fina möjligheter om de utbildar sig inom VVS. Det finns en aldrig sinande ström av uppdrag att sätta tänderna i. Många ungdomar ges också möjligheten att praktisera på olika VVS-firmor och därigenom lära sig yrket ut på byggen av en erfaren handledare. Det finns många olika yrkesanpassade utbildningar som inte är särskilt långa för den som funderar på en karriär som VVS:are- Ja titeln rörmokare beskriver inte allt som ingår i yrket och därför föredrar många titeln VVS:are.

Leave a Comment

mts_howto