VVS står för värme, ventilation och sanitet.

VVS är ett samlingsnamn och är en del av byggbranschen. Det är den del som har hand om vattenförsörjningen och avlopp och är således en otroligt viktig del av byggbranschen. Någon som arbetar inom VVS kan arbeta både med service och reparation men också med installationer och nybygge. Reparationer av redan existerande vattensystem är viktig för att de ska hålla så länge som möjligt och installationen av vattensystem är viktig att den genomförs grundligt. Därför är en VVS-montör alltid med från början redan vid ritbordet när ett nytt bygge planeras.

Varierande arbetsuppgifter med god lön

En VVS-montör, eller rörmokare som det ofta kallas, kan också arbeta med att installera värmepumpar och i stort sett allt i ett badrum. Vill du sätta in ett nytt badkar eller någon större renovering i ditt badrum så är det antagligen en VVS-montör du behöver anlita. En VVS-montörs lön kan skilja sig ganska mycket beroende på var hen arbetar men ett genomsnitt på runt 33 600 kronor ger en fingervisning på vad en VVS-montör tjänar. Många väljer att starta eget företag och då är det en större frihet att välja vilka arbeten hen vill utföra.

Gymnasieutbildning det vanligaste

Den vanligaste vägen att gå för att bli en VVS-montör är att välja VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Det är 3 år som alla andra linjer men det innefattar förutom teori i skolbänken väldigt mycket praktik. Då får eleven gå bredvid någon mer erfaren VVS-montör och lära sig arbetet grundligt. Efter gymnasiet så följer en lärlingsperiod där den blivande VVS-montören har lön men inte full lön utan en lärlingslön och går bredvid en äldre mer erfaren person. När lärlingsperioden är över så är utbildningen slut och det är möjligt för VVS-montören att ta vilket arbete hen önskar och med full lön.

Leave a Comment

mts_howto