VVS-åtgärder vid flytt

När flytten stundar är det mycket som ska åtgärdas, förberedas och ses över. Det är dock viktigt att du ser över vilka moment som bör prioriteras. Att börja i fel ände kan leda till kaos och det kan dessutom innebära onödiga kostnader. VVS är ett område du bör prioritera på din lista.

Prioritera i rätt ordning

Att ha flytten klar och planerad på papper är en sak, men det gäller även att se över i vilken ordning eventuella åtgärder ska utföras. Det gäller både den tidigare bostaden och det nya hemmet dit du ska flytta. När det gäller din gamla bostad ska du se till att det praktiska är fixat och klart så som adressändring och uppsägning av elavtal. När flyttdagen närmar sig är det viktigt att du har planerat in flyttstädning, vilket är ett av de sista momenten innan du lämnar det tidigare hemmet. Här är ett tips på professionell flyttstädning i Lund om du ännu inte bockat av den punkten på din att göra-lista.

Har du allting klappat och klart bör du dock planera turordningen på de renoveringar eller ändringar som måste göras i det nya hemmet innan inflytt. Fungerar avloppen som de ska i den nya bostaden eller måste kanske rören dras om? Det här är viktiga saker och du bör inte vänta med att få den här typen av vvs-jobb gjorda.

Reglerad värme

Ska du flytta till din nya bostad på vintern vill du knappast ha problem med värmen när du flyttar in. En bostad som inte har VVS-system för värme, kyla och ventilation i ordning är inget man bör flytta in i. Därför bör du alltid prioritera att åtgärda bostadens klimatsystem för att garantera en behaglig värme när det är dags att sova första natten i det nya hemmet. Inneklimat kan nämligen ibland vara riktigt komplexa och din vvs-firma kan behöva ett par dagar för att åtgärda systemet eller kanske till och med installera ett nytt system.

Rinnande- och uppvärmt vatten

Du kanske måste installera en ny golvbrunn i badrummet eller koppla om rören? Då är det mest praktiskt att planera VVS-installation innan du flyttar in. Se gärna till att bostadens VVS-behov åtgärdas i samma veva och låt gärna en och samma vvs-firma hjälpa dig. Det bästa är alltså om du får allt gjort på samma gång. Låt golvbrunnen och till exempel varmvattenberedaren installeras som ett komplett projekt. Ska nya vitvaror in i hemmet som till exempel tvättmaskin eller diskmaskin bör även dessa installeras av en professionell vvs-firma för att garantera en säker och riktig installation.

Ventilation – A och O

En bostad med dålig ventilation är ingen sund plats att vistas i. Se därför till att det nya hemmet kontrolleras av en kunnig VVS-firma för att säkerställa att ventilationen fungerar som den bör. Det finns alltid en risk att tidigare installationer inte utförts korrekt och har huset renoverats tidigare kan exempelvis ventilationsgångar ha murats igen. Inom VVS-branschen kallas den här typen av kontroll för OVK och det är definitivt något du bör prioritera när du flyttar till en ny bostad.

Leave a Comment

mts_howto