Vad gör en VVS-montör?

VVS är en förkortning och det står förvärme, vatten och sanitet. Det förklarar en hel del vad som ingår i yrket och VVS-montörer arbetar alltså med att få allt avlopp och vatten att rinna i ditt hus eller byggnad. De ser också till att du får värme på ett bra sätt. En VVS-montör, eller rörmokare som det också kallas, har kunskap om både rör och om värmepumpar. Det finns olika arbetsuppgifter och en del är att åka hem till folk som har fått stopp i sina rör. Då kan rörmokaren lirka loss det med alla sina verktyg, redskap och kunskap. Det finns inget stopp som inte går att lossa.

Med och bygger hus

VVS-montörer är även med och bygger hus. Då Installerar de värmepumpar för att det ska gå att värma huset men de är också med på ritningsstadiet och ser till att det görs plats i väggar för att det ska gå att dra rör till både avlopp och vatten. De arbetar ofta tillsammans med andra hantverkare för att redan från grunden se till att bygget fortskrider på ett bra sätt. Det är en del av utbildningen att lära sig hur man bygger hus på bästa sätt för att de ska vara värmeeffektiva och avloppet ska dras på rätt sätt.

Det spås vara en väldigt bra framtid för VVS-montörer. Det kommer alltid finnas rör som behöver bytas, underhållas och repareras och därför alltid arbete till VVS-montörer. Det är ett relativt bra betalt arbete som de flesta andra hantverksjobb och en genomsnittligt lön på ungefär 33 000 är att vänta vilket är något högre än genomsnittslönen i Sverige som ligger runt 30 000. För att bli en bra VVS-montör så är det viktigt att kunna tänka kreativt och vara händig. Du måste även kunna läsa ritningnar.

Leave a Comment

mts_howto