VVS – vilka arbeten får man utföra själv?

Många människor brukar säga att köket är hemmets hjärta, men det måste då betyda att VVS-rören är blodomloppet, eller hur? Ordet VVS är en förkortning på värme, ventilation och sanitet, vilket också är precis det som VVS-arbeten inkluderar. Om vi inte har värme, ventilation eller sanitet i vårt hem så kommer hemmet inte vara möjligt att bo i. Många är dock frågandes till vilken typ av VVS-arbeten som man kan utföra själv och när man behöver anlita en hantverkare.

Planerar du att renovera i hemmet och flytta på avlopp och vattenledningar? Då råder det ingen tvekan om att du behöver anlita en professionell hantverkare. Om du ska dra nya avlopp eller ändra systemet så är det lag på att detta ska utföras av en fackman och du behöver då ta in offerter, jämföra priser, kontrollera hantverkare och allt mellan himmel och jord. Det finns dock många VVS-arbeten som du mer än gärna kan utföra själv och där det inte finns någon lag som hindrar eller begränsar dig. Viktigt att vara medveten om är dock att den här typen av uppgifter kan vara väldigt svåra att klara sig igenom med gott resultat, speciellt om man inte har så mycket kunskap sedan tidigare.

Vad får man göra?

Majoriteten av alla människor som äger en bil vet hur man byter från vinterdäck till sommardäck och vise versa. Att byta däck är nödvändig kunskap för att du ska kunna ta hand om din bil och föra fram den på ett tryggt sätt. Här bör du alltid välja både sommardäck och vinterdäck av hög kvalitet, men detsamma gäller inte alltid för bostäder. Du kan bo i ett hus eller en bostadsrätt, men ändå inte ha någon aning om hur man utför VVS-arbeten. Vi rekommenderar dig att anlita en hantverkare om du känner dig osäker och istället nyttja ROT-avdraget, men här nedan hittar du ändå en lista på alla de vvs-moment som du kan göra på egen hand.

  • Du kan installera golvvärme själv så länge den inte är elektrisk, vattenburen går bra
  • Braskamin är något du kan installera själv, men kom ihåg att den behöver besiktigas av en skorstensfejarmästare
  • Montera tilluftsventiler
  • Du kan byta blandare själv i badrummet samt handfat, dusch, badkar och toalettstol

En renovering kan bli en dyr kostnad om allt utförs av anlitade hantverkare. Du bör, med den kunskap du har, att försöka utföra så många av renoveringsmomenten själv som möjligt. På så sätt sparar du in väldigt mycket pengar på renoveringen och kan använda ditt ROT-avdrag till de stunder då det verkligen behövs. Om du står med ett VVS-arbete som du känner dig osäker på kan du alltid kontakta en hantverkare för rådgivning om vem som enligt lag får utföra arbetet i fråga.

Leave a Comment

mts_howto