Rensa avlopp och vattenlås

Har du råkat ut för stopp i avloppet? Det är något som brukar hända alla någon gång i livet, speciellt i köket där avloppsrören ofta får ta emot mycket smuts. Det finns några enkla knep man kan använda sig av för att få bukt med problemet. Det smartaste är att förebygga att situationen ens uppstår, men det kan vara svårt. Märker du att vattnet rinner bort långsamt kan du i många fall åtgärda saken själv, istället för att behöva kontakta en rörmokare som hjälper dig. Läs mer för handfasta tips.

Köket och badrummet

I köket tillbringar många människor stor del av sin tid. Man lagar mat och man diskar nästan varje dag. Även badrummet är ett välbesökt rum där det rinnande vattnet är en populär uppfinning. Man duschar, tvättar håret och utför sina övriga toalettbestyr. I båda dessa rum är avloppsrörens funktion av yttersta vikt. Tänk på att inte spola ned saker varken i vasken eller toaletten om det inte hör hemma där. Vi har flera gånger kunnat läsa om Svenska folkets superäckliga vanor i badrummet, som bland annat berör hur du sköter dina badrumsmattor, duschdraperier och övriga detaljer i badrummet. En god hygien är ett steg till bättre hälsa.

Gör jobbet själv

Om vattnet flyter undan långsamt kan du försöka rensa rören själv. Förmodligen har det blivit pålagringar inuti rören som bildar ett stopp som inte fanns där förut. I många fall kan det räcka med att spola ned kokhett vatten i rören. Prova att tillsätta lite bikarbonat som har en uppluckrande effekt. Det är även smart att rensa vattenlåset då och då, särskilt i köket där många små matrester kan fastna. Vattenlåset sitter under diskhon och går att skruva bort. Ta gärna ett foto innan så att du minns hur allt sitter ihop, om du inte är van vid att mecka med rör.

Leave a Comment

mts_howto