Installera badkar – behövs en VVS-montör?

Många drar sig för att anlita hantverkare, antingen för att ofta kostar mycket pengar eller för att de anser sig själva vara tillräckligt händiga för att klara av jobbet – eller en kombination av båda faktorerna. I vissa fall bör man dock kasta in handduken och lämna över jobbet till proffsen. Gäller det när man ska installera ett nytt badkar i badrummet?

bathtub-1078865_960_720Svaret på frågan är, som så ofta, att det beror på. Det beror framförallt på vilken typ av badkar man har för tillfället, närmare bestämt på om det är fastmonterat eller om det är ett fristående badkar. I det förstnämnda fallet kan det vara en god idé att låta en VVS-montör ta hand om badkarsbytet, kanske i samarbete med några andra hantverkare. Ett badkar som är fastmonterat i väggen är nämligen svårt att ta bort utan att man också river en del av kaklet, varför ett byte av ett sådant badkar bör ske i samband med en mer omfattande renovering av badrummet.

Om man däremot har ett fristående badkar bör man inte ha tillnärmelsevis lika stora problem med att få bort det gamla badkaret, och inte heller med att sätta dit ett nytt, så länge golvbrunnen kan vara kvar på samma ställe och man väljer ett modernt standardbadkar. Då behövs bara ett vattenpass, en tumstock, lite noggrannhet och tålamod. Och gärna bärhjälp för att få badkaret på plats.

Leave a Comment

mts_howto