En VVS-montörs redskap

En VVS-montör, eller det som i dagligt tal brukar kallas för rörmokare, använder sig av en rad olika verktyg för att utföra sitt arbete, vare sig det handlar om att dra rör i ett nytt kök eller badrum eller om att rensa avlopp när det har blivit stopp. Flera av dessa verktyg är dock inte bara användbara för rörmokare, utan kan vara bra att ha hemma. Då kan den som är lite händig lösa enklare problem, som stopp i avloppet, på egen hand, utan att behöva anlita en rörmokare.

En princip som är bra att anamma när man ska lösa ett stopp i avloppet hemma, är att först använda sig av mildare åtgärder, för att sedan stegvis övergå till hårdare metoder om dessa inte fungerar. Har man till exempel stopp i diskhon i köket är det vanligt att problemet orsakas av en propp av stelnat fett och matrester, och i vissa fall kan det räcka att spola riktigt hett vatten ner i röret för att fettet ska lösas upp och proppen spolas bort. Fungerar inte detta kan man använda sig av någon form av upplösningsmedel, till exempel sodalut.

Om inte heller detta löser upp stoppet i avloppet får man ta till det mest grundläggande redskapet en rörmokare har, nämligen vaskrensaren. Den består av en sugkopp av gummi med träskaft, som sätts över röröppningen i diskhon och pumpas upp och ned. Detta skapar undertryck i röret, som kan lösa upp proppen.

Det sista steget som man kan prova på egen hand är att med hjälp av ett redskap som kallas rensband manuellt försöka bryta sönder proppen. Ett rensband består av ett långt ”rep” av fjäderstål, som kan matas ned i röret och vickas fram och tillbaka för att försöka bryta upp proppen.

En vaskrensare och ett rensband är med andra ord oumbärliga för alla husägare som vill kunna fixa ett stopp i avloppet på egen hand. Förutom att man kan spara pengar på att slippa anlita en rörmokare om man har dessa verktyg hemma, kan man spara ännu mer pengar om man ser till att köpa verktygen på Byggmax.se. Där finns det mesta man kan tänkas behöva för att renovera eller bygga i sitt hem, till bättre priser än i andra bygghandlar.

Leave a Comment

mts_howto