Bör du köpa dieselbil till din VVS-firma?

Vilken typ av bränsle som bilar bör drivas med är en ofta omdiskuterad fråga. Dieselbilar har länge ansetts vara ett ganska bra val men under senare tid har de fått ett sämre rykte. Under 2018 kom så en ny beskattning som gjorde det väldigt mycket dyrare att köpa en dieselbil och här reder vi ut vad denna nya beskattning faktiskt innebär, så att du själv kan avgöra om du bör köpa en dieselbil till din VVS-firma eller välja någon annan typ av bil.

Nybilsförsäljning slår rekord

Under våren och sommaren 2018 har trycket varit stort i de svenska hamnar dit importerade bilar anländer och det har då främst varit dieselbilar som varit av intresse. Faktum är att det har varit 1000 fler bilar per månad som har importerats till hamnen i Södertälje jämfört med året innan. Många av dessa skeppas från Tyskland och enligt uppgift har trafiken mellan Sverige och Tyskland gått tät. Det har till och med varit så att nybilsförsäljning har sett en rejäl boost och anledningen till detta tros alltså vara den nya skatten på bilar.

Så påverkas dieselbilar av skatten

Skatten på bland annat dieselbilar trädde i kraft 1 juli 2018 och det är av denna anledning som import- och försäljningssiffrorna har nått en peak under första halvan av 2018. Skatten gäller nämligen inte retroaktivt så folk tycks ha försökt passa på att få sina nya bilar registrerade före 1 juli 2018 för att undvika skatteökningen.

De nya skattereglerna innebär att skatten blir högre under de tre första åren sedan det att en ny bil registreras. Anledningen till att regeringen har valt att införa den här skatten är att den vill se färre bensin- och dieselbilar liksom att den vill se fler el- och hybridbilar. I längden är målet att utsläppen av koldioxid ska minska så att klimatpåverkan blir mindre.

Den andra delen av skattereglerna påverkar dessutom den skattebefrielse som tidigare har funnits hos de bilar som har ansetts vara relativt miljövänliga. Ägarna till de bilar som har uppfyllt miljökraven har nämligen sluppit att betala fordonsskatt under de första fem åren men detta är alltså numera ett minne blott. Tyvärr för detta med sig att dieselbilar drabbas lite extra hårt eftersom skattebefrielsen har varit mest märkbar på just dessa.

Gäller ej gamla bilar

Det står alltså klart att den nya skattelagen inte gäller för gamla dieselbilar. Du kan därmed köpa en begagnad dieselbil till din VVS-firma utan att drabbas av skatteökningen. Om du sedan vill fixa till den begagnade dieselbilen en aning så finns det företag som erbjuder dieseltrim eller dieseloptimering, så att du ändå kan få det mesta ur dieselbilen till din VVS-firma. Det kan vara en väl värd investering om du funderar på att köpa en dieselbil.

Vad beskattningen kommer att göra för dieselbilar på sikt är oklart men i hamnen i Södertälje syns det tydligt att intresset för elbilarna har ökat.

Leave a Comment

mts_howto